Een goed gesprek


In welke mate ben jij je bewust van de wijze waarop jij met iemand het gesprek aangaat? Wat neem jij mee in een gesprek? Wat is jouw bijdrage in het geheel?

In een fractie van een seconde en vaak onbewust gaan de meesten onder ons met een bepaalde grondhouding (ook wel ego-positie genoemd) een gesprek in:

Ik ben okey, jij bent okey
Ik ben okey, jij niet
Ik ben niet okey, jij wel
Ik ben niet okey, jij ook niet

Die grondhouding bepaalt voor een groot deel de toon van het gesprek, het gespreksverloop zelf en de manier waarop de uitkomst door de betrokkenen wordt ervaren.

Welke van deze bovengenoemde grondhoudingen (ego-posities) levert het meest vruchtbare gesprek op denk je? En welke houding zou jij van jouw gesprekspartner verlangen?

Voor een prettig gespreksverloop kom je met een bewuste grondhouding een eind. Wanneer jij niet zo tevreden over jouw conversaties met anderen bent, dan doe je er goed aan om wat vaker stil te staan bij jouw grondhouding voordat jij het gesprek in gaat.

Op deze manier neem je tijdig verantwoordelijkheid voor jouw bijdrage en deel in een gesprek. Je hebt nu eenmaal wel invloed op wat en hoe jij iets zegt, maar niet op hoe die ander het verstaat.

Daarentegen werkt een positieve en gelijkwaardige grondhouding doorgaans wel aanstekelijk en kom je daarmee in een gesprek al een heel eind en kunnen er mooie dingen ontstaan.

Probeer het (samen) eens uit!

#coaching#communicatie#persoonlijkleiderschap#lerencommuniceren#persoonlijkegroei#bewustwording#respect#attitude#teamontwikkeling

Kun je eigenlijk wel wat hulp in jouw communicatie gebruiken en ontdekken wat Grip & Grow voor jou kan betekenen?
Maak dan een afspraak voor een gratis (online) intakegesprek.
Grip & Grow werkt uitsluitend met coaches die aangesloten zijn bij de NOBCO en EMCC.Vergelijkbare berichten